Størst handelsunderskud til disse lande

Eksport import og international handelMed en simpel analyse af Danmarks totale eksport og import af varer i 2014 kan man finde frem til hvilke lande Danmark har henholdsvis det største handelsoverskud og handelsunderskud overfor.

Handelsunderskud er skidt for Danmark

I 2014 havde Danmark et totalt handelsoverskud på 62,4 mia. DKK, men i denne analyse fokuserer vi på hvilke lande Danmark har det største handelsunderskud overfor. Der kan være mange grunde til at Danmark lige netop har et handelsunderskud til et bestemt land. Samtidig kan der være argumenter for og imod, at man på grund af et handelsunderskud med et land skal prøve at udligne dette.

 

Top 10 lande vi har handelsunderskud med

Her de 10 lande som Danmark i 2014 havde det største handelsunderskud i samhandlen med:

1. Kina - 18,6 mia. DKK
2. Holland - 16,7 mia. DKK
3. Belgien - 7 mia. DKK
4. Sydkorea - 6,4 mia. DKK
5. Italien - 5,9 mia. DKK
6. Tyskland - 5,1 mia. DKK
7. Tjekkiet - 4,6 mia. DKK
8. Bangladesh - 3,2 mia. DKK
9. Indien - 2,6 mia. DKK
10. Qatar - 2,1 mia. DKK

 

Danmark taber stort til Kina

Det der naturligvis springer i øjnene er Danmarks store handelsunderskud i handlen med Kina. Danmark har et kæmpe handelsunderskud selvom dansk erhvervsliv og især politikerne har haft et helt særligt fokus på handel med Kina. Tallet hænger naturligvis sammen med at mange danske virksomheder får produceret varer i Kina, men stadigvæk er det altså kineserne og de kinesiske virksomheder og ikke danskerne og de danske virksomheder som i det store hele har mest ud af samhandlen.

 

Oversete muligheder i EU-lande

Holland og Belgien ligger måske lidt overraskende som nr. 2 og 3 på listen over lande, som Danmark har størst handelsunderskud med. I top 10 finder man også Italien og Tjekkiet, som sammen med netop Holland og Belgien ser ud til at være de EU-lande, som dansk erhvervsliv ofte overser. Omvendt burde der her være rigtig gode muligheder for afsætning af endnu flere danske varer, som kunne udligne handelsunderskuddet. Totalt set har Danmark også et handelsunderskud til vores største eksportland Tyskland. Her er det største problem, at danske virksomheder ikke får eksporteret nok til de sydlige dele af Tyskland.

 

Danmark eksporterer forholdsvis lidt til verdens folkerigeste lande

På top 10 listen over lande Danmark har størst handelsunderskud med finder man udover Kina også andre folkerige asiaske lande som Bangladesh og Indien. Indien har verdens næststørste befolkning på 1,2 mia., kun overgået af Kina med 1,4 mia. Indien, Bangladesh og Kina er typiske lavlønslande hvor mange danske og udenlandske firmaer får produceret deres varer, som så importeres til bl.a. Danmark. Specielt hvad angår Indien, så burde Danmarks muligheder for eksport dog kunne udnyttes meget bedre. Udover at inderne taler engelsk, så er markedet lige så stort som det kinesiske. Hvorfor kan Danmark så ikke eksportere lige så meget til Indien, som man gør til Kina?

 

Underskud på handlen med verdens rigeste land

Qatar er også med på listen over de 10 lande Danmark har størst handelsunderskud med. Qatar er ifølge Verdensbanken og i mange andre opgørelser kategoriset som verdens rigeste land pr. indbygger. Qatar burde derfor om nogen være storaftager af danske luksusvarer og industrielle kvalitetsvarer m.m., men Danmarks eksport til Qatar meget begrænset. Der burde dog være rigtig gode mulighed for at øge Danmarks eksport til verdens rigeste land.

Få mere info om:
Eksport til andre EU-lande
Eksport til resten af verden

Af: Henrik Kurzawa, Seomondo ApS  Google+ in